VinkkejäYhteistyö

M01 auttaa ravintoloita digimaailmassa

Kuvassa M01-sovelluksen mainos Allas Sea Poolilla

M01 on ravintoloille ja asiakkaille suunniteltu sovellus, joka mahdollistaa ravintolan palveluiden digitalisoinnin – kaiken tilaustoiminnan voi siirtää sovellukseen. Asiakas voi nauttia tilaamansa ruoan paikan päällä tai noutaa mukaansa. Ravintola voi myös halutessaan tarjota ruoankuljetuspalvelun asiakkailleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Voimat voi yhdistää esimerkiksi naapuriravintolan kanssa kuljetusten järjestämiseksi. Helsingin kaupungin työllisyyspalveluiden, Stadin AO:n ja Uudenmaan TE-toimiston yhteinen Makoisaduuni-hanke tekee yhteistyötä M01:n kanssa auttaakseen ravintoloita löytämään uusia keinoja kehittää toimintaansa koronan aiheuttamassa uudessa tilanteessa.

M01:n tarina eteni ketterien kokeilujen kautta

M01:n perustaja Harri Siekkinen on ravintola-alan moniosaaja ja kerännyt kokemusta kansainvälisesti useista erilaisista alan työtehtävistä.

Aloitin 16-vuotiaana Mäkkärissä, jossa viihdyin neljä vuotta ja eteninkin aika hyvin. Samalla suoritin myös merkonomin tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Sen jälkeen olen ollut Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Saksassa ja Lontoossa töissä niin baareissa, kahviloissa, hotelleissa kuin ravintoloissakin”, Harri avaa taustaansa. ”Mulla on paljon kokemusta myös teknologioiden kanssa työskentelystä ja Lontoossa mulla oli oma Personal Trainer-firmakin. Se ei kuitenkaan ollut yhtään mun juttu.”

Lontoossa ollessaan Harri oli mukana rakentamassa digitaalisen baarin rahoituskampanjaa. Ajatuksena oli avata baari, joka on parempi kuin mikään muu baari, mutta hinnat pysyvät silti puolessa Lontoon tavallisesta hintatasosta ilman, että voittomarginaali pienenee.

Me tajuttiin, että henkilökunta on ehdottomasti isoin kustannus ravintola-alalla, mutta siitä pystyy ottamaan puolet pois tekemällä tuotannosta tehokkaampaa. Ajatus oli, että asiakkaat voivat tilata ja maksaa juomansa pöydissä olevilta näytöiltä ja työntekijät valmistavat juomia erillisillä kullekin juomalle määritellyllä asemalla – näin tuotannosta saataisiin puolet nopeampaa.”

Rahoituskampanja sujui hyvin, tilat baarille oli löydetty ja teknologiaa oli alettu rakentaa. Muutaman vastoinkäymisen myötä kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan ja lopulta rahoituskampanja epäonnistui.

Silloin tuntui tosi hirveältä, mutta se oli kuitenkin lopulta paras asia, mitä firmalle on tapahtunut”, Harri sanoo. ”Me lähdettiin sen jälkeen oikeasti miettimään asioita ja teknologiaa ravintoloiden näkökulmasta ja alettiin luomaan sovellusta, jota mikä tahansa ravintola voi hyödyntää.

Tiimin löytämisen jälkeen M01-sovellusta alettiin rakentaa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että tehokas laajentuminen on mahdollista. Tarkoitus on laajentaa toimintaa myös kansainvälisesti, kunhan Suomessa on ensin testattu, että homma toimii. Joitakin sovellukseen rekisteröityneitä ravintoloita löytyy jo Ruotsista ja Tanskasta. Yritys aikoo perustaa pääkonttorinsa Berliiniin ja olisikin sen jo kesän 2020 aikana tehnyt, jollei korona olisi tullut väliin.

M01-sovelluksen monet mahdollisuudet

M01 on uusi sovellus ja se kehittyy hurjaa vauhtia. Käyttäjämäärä on jatkuvassa kasvussa. Tällä hetkellä sovelluksesta löytyy helsinkiläisiä ravintoloita, jotka ottavat aktiivisesti tilauksia sovelluksen kautta –  esimerkiksi Allas Sea Pool ja Green Hippo Café. Kaikki ravintolat eivät toimita ruokaa, mutta tilauksen voi tehdä sovelluksessa kätevästi ilman jonottamista. Ravintolat voivat hyödyntää sovellusta heille parhaiten sopivalla tavalla ja sovelluksen käyttömahdollisuutta ravintolassa voi mainostaa omaan brändiin sopivalla ilmeellä.

Jokaiseen ravintolaan tulee vähän niiden oman brändin näköinen juttu, että se tuntuisi tavallaan ravintolan omalta sovellukselta. Ravintolan ei tarvitse rakentaa omaa sovellusta, eikä siinä olisi mitään järkeäkään. Kun jokainen ravintola käyttää samaa sovellusta, kaikki hyötyvät – ravintolat saavat yhteiset käyttäjät ja käyttäjät yhden paikan tilata ruokaa”, kertoo Harri.

Seuraavana tavoitteena on kasvattaa ruuan kotiinkuljetuspalveluiden määrää. Ravintoloiden lisäksi sovelluksesta löytyy tietoa tapahtumista, joita käyttäjä voi tarkastella karttanäkymässä. Tänä syksynä olisi tarkoitus saada sovellukseen myös mahdollisuus tapahtumien lipunmyyntiin. Lisäksi tulevaisuudessa sovellusta käyttämällä on mahdollista löytää juuri ne paikat ja palvelut, jotka tiettyä käyttäjää kiinnostaa.

Me halutaan tästä sellainen kaupungin oma sovellus, josta näkee kaikki jännittävät asiat ja tapahtumat, jotka kaupungissa tapahtuu.”

Korona toi vauhtia ravintoloiden digitalisoitumiseen

Vaikka korona hidasti Harrin ja M01:n laajentumissuunnitelmia, toi se jotain hyvääkin.

Me lähdettiin auttamaan ravintoloita ja autettiin melkein 200 ravintolaa Business Finland -hakemusten teossa veloituksetta. Mietittiin myös yhdessä ravintoloiden kanssa, että mitä nyt voi tehdä ja miten digitaaliset kanavat voidaan ottaa ravintolassa haltuun”, Harri kertoo. Ollaan käyty tosi kehittäviä keskusteluja ravintoloiden kanssa.”

Kevät on herättänyt ravintoloiden halun lähteä panostamaan digitaalisten palvelujen kehittämiseen. Tämän myötä on tietysti syntynyt myös uusia kilpailijoita M01:lle. Harri ei kuitenkaan ole tästä huolissaan.

Me ollaan rakennettu tätä niin paljon kauemmin ja meillä on oikeasti isompi visio, eikä mikään pikaratkaisu.

Harri myös uskoo, että ravintola-alalla on luvassa paljon muutoksia tulevaisuudessa.

Osa ravintoloista on jo mennyt konkurssiin. Alalta siis lähtee paljon yrityksiä, mutta samalla tulee tilaa uusille konsepteille.”

Korona myös käynnisti ravintola-alan murroksen, jossa tullaan menemään reilusti eteenpäin erityisesti palvelujen digitalisoitumisessa.

Uskon, että nyt tulee tosi iso digitaalinen steppi, koska nyt kaikki tietää, että tulevaisuudessa asiakkaat tilaa ja maksaa puhelimen välityksellä. Nyt, kun ravintolat, jotka on trendien tasalla, alkaa toimia näin, niin sitten muut ravintoloitsijat huomaa, että heidänkin olisi hyvä ryhtyä samaan.”

Ravintolat ovat osa Harrin elämää niin töissä kuin vapaa-ajallakin ja ravintola-alan yritysten auttaminen on hänelle sydämen asia.

Mun mielestä ravintolat luo kaupunkikulttuuria kaikkein eniten. Heti kun ravintolat taas aukesivat, niin elämä tuli takaisin.

Ota M01-sovellus käyttöön:

Ravintola:

Jos kaipaat apua esimerkiksi ravintolasi some-näkyvyyden kanssa, voit ottaa yhteyttä Harriiin: harri@m01app.io

Asiakas:

  • Lataa M01 sovelluskaupasta
  • Kirjaudu sovellukseen
  • Tilaa ruokaa!

Leave a Reply